Uwielbiam serniki, a szczególnie serniki na zimno. Sernik na zimno z truskawkami to jeden z moich ulubionych, szczególnie wtedy gdy pojawią się truskawki w moim ogrodzie. Pyszny, delikatny, lekki sernik na bazie bitej śmietany, pachnące truskawki prosto z krzaka, mus truskawkowy, spód orzechowy i czekolada to doskonałe połączenie w deserze.
Składniki:
spód:
100 g orzechów włoskich,
10 okrągłych biszkoptów,
2 łyżki zarodków pszennych,
100 g masła
Mus truskawkowy:
40 dag truskawek,
1 galaretka truskawkowa Dr. Oetkera
Masa biała:
400 g twarogu homogenizowanego,
330 ml śmietany kremówki 30%,
2 żelatyny- fix deserowe D. Oetkera,
4 łyżki cukru pudru
Do dekoracji:
Polewa deLuxe gorzka Dr. Oetkera,
perełki srebrne Dr. Oetkera,
świeże truskawki
Przygotowanie:
spód: zmiksować w szatkownicy blendera Triblade biszkopty, orzechy, dodać masło, zarodki pszenne, wymieszać i wylepić dno tortownicy i schłodzić w lodówce
masa czerwona: Truskawki zmiksować w szatkownicy blendera. galaretkę rozpuścić w 150 ml wrzącej wody, ostudzić i połączyć z musem truskawkowym, wyłożyć na spód.
Masa biała: śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cały czas miksując dodać porcjami twaróg, a następnie 2 op.żelatyny- fix deserowej przygotowanej wg opisu na opakowaniu. Białą masę wyłożyć na masę truskawkową. Powierzchnię pokarbować specjalną wkładką i schłodzić w lodówce.
Na powierzchni sernika ułożyć połówki truskawek. Polewę deLuxe rozpuścić w gorącej wodzie, odciąć brzeg opakowania i udekorować sernik wg uznania, dodatkowo udekorować sernik srebrnymi perełkami.
Pingback: Najlepszy sernik na zimno - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Truskawkowy zawrót głowy. Deser truskawkowy - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię