Dzisiaj na deser przygotowałam galaretkę z owocami, a konkretnie z mrożonymi jagodami. Galaretka z jagodami, czy też innymi owocami to deser mojego dzieciństwa. Jest to chyba najprostszy deser świata, do jego przygotowania potrzebne jest tylko opakowanie galaretki, wrząca woda i owoce, takie jakie mamy pod ręką, czy na jakie mamy ochotę. Można też wykorzystać do dekoracji gęsty jogurt lub bitą śmietanę, oraz listki mięty.
Składniki:
1 op. galaretki z owoców leśnych
25 dag jagód mrożonych
listki mięty do dekoracji
3 łyżeczki jogurtu greckiego
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody, studzimy, rozlewamy do 3 pucharków. Resztę wlewamy do kwadratowej foremki, po zastygnięciu zrobimy z tej galaretki kostkę do dekoracji. Do pucharków wsypujemy mrożone jagody, dzięki temu galaretka szybciej zastyga. Wstawiamy pucharki do lodówki. Gdy galaretki zastygły na środku każdego deseru robimy kleks z jogurtu (albo z bitej śmietany), galaretkę z foremki kroimy w kostkę i układamy ją na powierzchni deseru i posypujemy jagodami. Galaretkę z jagodami dekorujemy listkiem mięty.
Pingback: Jagodowy deser - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię