Piotrek poleca przygotować na obiad domowy Makaron bezglutenowy z bobem, groszkiem i pomidorkami. Makaron ten został przygotowany z mieszaniny mąki kukurydzianej z dodatkiem mąki ryżowej i kilku jeszcze dodatków. Makaron kukurydziany został podany z kurczakiem faszerowanym rukolą.
Polecamy też przepis na tradycyjny makaron z mąki pszennej, który podajemy do rosołu.
Jak zrobić domowy makaron bezglutenowy?
składniki:
1 cebula dymka
kilka g pomidorków koktajlowych
garść mrożonego groszku zielonego
garść mrożonego bobu
50 ml białego wina
oliwa z oliwek
sól gruboziarnista
pieprz młotkowany z kolendrą
suszone oregano
rukola do dekoracji
opcjonalnie parmezan
Ciasto na makaron:
1 szklanki mąki kukurydzianej
½ szklanki mąki ryżowej
2 jajka
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
Przygotowanie makaronu:
Obie mąki wymieszać w misce, dodać jajka, olej i sól, wyrobić ciasto, rozwałkować cienko i przygotować makaron, który kroimy w dosyć cienkie paski. Makaron gotujemy w osolonej wodzie gdy wypłynie wyciągamy go.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej pokrojoną w kostkę cebulę, wrzucamy blanszowany bób i groszek, podlewamy winem, dusimy ok. 3 minuty, dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, doprawiamy pieprzem i dusimy jeszcze ok. 2 minuty.
Ugotowany makaron dodajemy do sosu, mieszamy.
Wykładamy makaron na talerz, dekorujemy listkami rukoli, możemy posypać świeżo startym parmezanem.