W zeszłym roku proponowałam Wam przygotować Wielkanocne babeczki z pomadą i bakaliami, moja tegoroczna propozycja to Wielkanocne babeczki z czekoladą i migdałami, w ich środku ukryta jest suszona śliwka wcześniej namoczona w rumie. Wielkanocne babeczki z czekoladą i migdałami są bardzo delikatne i kruche, z tego ciasta można też przygotować ciasteczka wielkanocne czy ekspresowe mazurki.
Przepis na 24 Babeczki z czekoladą i migdałami:.
Składniki:
1 szklanka* mąki pszennej
1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/3 szklanki* cukru pudru
100 g masła
1/3 łyżeczki sody
* szklanka ma pojemność 250 ml
24 śliwki namoczone w rumie
100 g gorzkiej czekolady i 100 g mlecznej czekolady
50 ml śmietanki 30%
1 łyżka masła
migdały
kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie: Do wypełnienia babeczek przygotowałam śliwki oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, śmietankę i masło, a do dekorowania babeczek wielkanocnych wykorzystałam migdały, kandyzowaną skórki pomarańczową.
Przygotowanie babeczek: Suche składniki wsypujemy do misy robota i mieszamy hakiem, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy szybko ciasto mechanicznie. Odrywamy kawałki ciasta i wyklejamy nim foremki na babeczki, foremki układamy na blasze i pieczemy babeczki w temperaturze 160 C około 15 minut. Nie przypiekamy ich zbytnio. Babeczki zostawiamy do wystygnięcia w foremkach, potem same wypadną.
Na spód każdej babeczki kładziemy rumową śliwkę i wypełniamy je czekoladą. Dekorujemy migdałami i skórką pomarańczową. Czyż te wielkanocne babeczki nie są urocze?