Duńska sałatka ziemniaczana to moja propozycja na obiad, różni się od klasycznej sałatki ziemniaczanej, która gości w polskiej kuchni. To sałatka ziemniaczana z boczkiem i ziołami w skandynawskim stylu, nie ma tutaj jednak majonezu, klasycznego dodatku do sałatek. Sałatka ma lekko winny smak, gdyż ugotowane al dente ziemniaki zostały wymieszane z musztardą francuską z ziarnami gorczycy i octem winnym, a chrupiący boczek, koperek i natka pietruszki doskonale uzupełniają i podkreślają jej doskonały smak – ta sałatka to smakowity sukces!
Polecam też sałatkę ziemniaczaną z parówką i sałatkę ziemniaczaną z bobem.
Dansk kartoffelsalat. Danish potato salad. Danska potatissallad. Duńska sałatka ziemniaczana:
Składniki:
ugotowane al dente młode ziemniaki w mundurkach (ok. 1 kg.)
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżka octu winnego
1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
1/3 szklanki posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
1 opakowanie wędzonego boczku (150 g)
Przygotowanie: Ugotowane młode ziemniaki odcedzamy, studzimy i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy do ziemniaków ocet i musztardę, mieszamy i zostawiamy aby smaki się połączyły.
Boczek bardzo drobno kroimy i smażymy na patelni na chrupko (zaczynamy smażenie na zimnej patelni), dodajemy do ziemniaków smażony boczek i mieszamy, gdy boczek lekko przestygnie dodajemy posiekane zioła i doprawiamy sałatkę ziemniaczaną do smaku solą i pieprzem. Sałatkę możemy wstawić do lodówki na kilka godzin, a nawet zostawić na noc.
Sałatka ziemniaczana została podana do szaszłyków ze schabu. Smacznego!
Pomysł na sałatkę został zaczerpnięty po warsztatach z kuchni skandynawskiej w Studio CookUp w Poznaniu z Michałem Orłowskim. Sałatka, którą tam przygotowywałam była z dodatkiem anchois i kleksem z kwaśnej śmietany.
Uwielbiamy sałatki ziemniaczane, a brak majonezu tylko na plus 🙂 Wygląda pysznie!