Zupy owocowe, jedni je kochają, drudzy nienawidzą ! A jak to jest z Wami? Lubicie, czy niestety nie? Ja lubię mocno schłodzone zupy owocowe, szczególnie wiśniową i truskawkową. Chłodnik truskawkowy z makaronem często jadam latem na obiad, natomiast Piotrek nie cierpi zup owocowych, podobnie jak gzika, jak mówi to koszmar jego dzieciństwa, ale ja zrobiłam mu swoją wersję, gdyż temu daniu warto dać drugą szansę!
Jak przygotować chłodnik truskawkowy?
Składniki:
500g truskawek
100 ml wody
ok. 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
sok z 1/2 cytryny
makaron kokardki
listki mięty,
jogurt do dekoracji
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Kilka truskawek zostawiamy do dekoracji, pozostałe wrzucamy do rondelka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Zaraz zdejmujemy rondelek z ognia i miksujemy zawartość. Jeśli zupa jest za rzadka można ją delikatnie zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej wymieszanej z łyżką zimnej wody. Słodzimy zupę do smaku miodem, dodajemy trochę soku z cytryny, aby zrównoważyć jej smak. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Do miseczek wlewamy schłodzoną zupę truskawkową, układamy kokardki z makaronu, dekorujemy gęstym jogurtem, listkami mięty i cząstkami truskawek. Smacznego!
Pingback: Ciasto z truskawkami na kefirze - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Prosty placek z owocami na jogurcie - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię