Biskwity z bitą śmietaną i owocami, czy też omleciki biszkoptowe, to słodkość, którą można kupić w każdej niemal cukierni, a w zależności od regionu ich nazwy stosowane są zamiennie. Moje biskwity wyglądają jak z cukierni. Uwierzcie, przepis jest prosty, nie ma w nim nic trudnego, czy wymyślnego, warto je upiec samemu w domu, bo biskwity to nic innego jak biszkoptowe omleciki pieczone w piekarniku. Przygotowuje je się podobnie jak biszkopt, czyli ubija białka z cukrem, dodaje żółtka i łączy z mąką, a potem piecze, tylko w wersji mini. Omleciki zawsze nadziewam bitą śmietaną i dodaję sezonowe owoce, tym razem z działki przywieźliśmy borówki i poziomki, więc one stanowią owocowy dodatek do bitej śmietany. Piotrek lubi też gdy omlety są obficie posypane cukrem pudrem.
Ja przygotować biskwity z bitą śmietaną i owocami / omleciki biszkoptowe ze śmietaną i owocami?
Składniki na 8 sztuk:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Jaj wyciągamy z lodówki, aby uzyskały temp. pokojową. Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy i przesiewamy. Przygotowujemy 2 blachy do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia. Na każdym z nich rysujemy po 4 okręgi o średnicy ok. 10 cm każdy.
Ciasto na omlety przygotowuję w mikserze. Oddzielamy żółtka od białek. Do misy wbijamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru nie przerywając ubijania, gdy białka będą sztywne dodajemy żółtka i znów ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i delikatnie mieszamy najlepiej silikonową łyżką.
Gotowe ciasto biszkoptowe wykładamy na narysowane okręgi, po ok. 2 łyżki na porcję, wyrównujemy powierzchnię łyżką. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez ok. 5-6 minut do tzw. suchego patyczka, ale nie dłużej bo się przepieką i popękają podczas zginania. Wyjmujemy biskwity z piekarnika i zaraz ściągamy z blachy na której się piekły. Zginamy je na pół, ostrożnie aby się nie złamały i pozostawiamy do wystudzenia.
Dodatki:
330 ml zimnej śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
świeże owoce
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, jeśli uważacie że to za mało możecie dodać jeszcze ciut cukru pudru. Przekładamy ubitą śmietankę do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką i nadziewamy śmietanką omleciki. Na bitą śmietanę kładziemy borówki i poziomki.
Oprószamy przed podaniem obficie cukrem pudrem. Dzisiejsze Biskwity to moja propozycja słodkiego dodatku do słodkiego wina Monte Santi Original. Smacznego!
Pięknie i apetycznie wyglądają 🙂
pięknie się prezentują i muszą być pyszne 🙂
Wyglądają przepysznie!