Sałatka ryżowa z kurczakiem, ananasem i kukurydzą. Pierwszy raz jadłam taką sałatkę, gdy tata z RFN przywiózł ananasy i kukurydzę w puszkach, oraz przepis na sałatkę, którą dostał w Niemczech od znajomych. To było w 1977 roku i nadal pamiętam jak bardzo mi smakowało połączenie słodkiego ananasa i kukurydzy z pieczonym mięsem kurczaka. Przygotowuję ją 2-3 razy w roku, przeważnie na jakąś domową imprezę, ma fantastyczny smak, do tego jest prosta do przygotowania. Przygotowanie tej sałatki nie zajmuje też zbyt wiele czasu. Ta sałatka, obok sałatki gyros, to król imprezy.
Oczywiście zamiast pieczonych w piekarniku piersi kurczaka, można ugotować je w rosole, albo wykorzystać kurczaka z rożna, można też wykorzystać kurczaka wędzonego. Ale upieczona w folii aluminiowej pierś kurczaka będzie soczysta i na pewno smaczniejsza.
My bardzo lubią sałatki z kurczakiem na słodko, polecamy nasze przepisy na sałatki z ananasem:
– warstwowa z wędzonym kurczakiem i selerem konserwowym
– sałatka hawajska z makaronem, szynką i ananasem
– sałatka z kurczakiem, ananasem i orzechami
Ta dzisiejsza sałatka smakuje trochę inaczej, jest bardziej sycąca od tych powyżej, dzięki dodatkowi ryżu, ale równie bardzo smaczna 🙂
Sałatka ryżowa z kurczakiem, ananasem i kukurydzą
Składniki:
100 g ryżu
podwójna pierś z kurczaka upieczona w piekarniku
połowa puszki ananasa w plastrach
mała puszka kukurydzy
2 łyżki majonezu
szczypiorek wraz z cebulą
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Po czym go odsączamy, po wystudzeniu wyjmujemy z torebki i mieszamy ziarenka ryżu widelcem, aby je rozdzielić. Ananasa i kukurydzę odsączamy z zalewy. Upieczoną pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę. Część ananasa i szczypiorku zostawiamy do dekoracji. Do miski przekładamy ugotowany ryż, kurczaka, pokrojonego w kostkę ananasa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy majonez, pokrojony wraz z cebulą szczypiorek, całość dokładnie mieszamy widelcem. Wierzch posypujemy kukurydzą, resztą ananasa i szczypiorku. Wstawiamy na pół godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły. Smacznego!
Pingback: Sałatka z ryżem i warzywami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Najlepsze sałatki na Sylwestra - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię