Tajniki suszenia żywości to książka, w której znalazłam wiele informacji o dodatkowych możliwościach dehydratora/ suszarki do żywności/ food dryer. Suszarkę posiadam od bardzo dawna, do tej pory wykorzystywałam ją jedynie do suszenia grzybów, jabłek, gruszek, pomidorów i śliwek. Tajniki suszenia żywności autorstwa Michelle Keogh to praktyczny przewodnik, dzięki któremu odkryłam, że w suszarce można przygotować również pyszne smakołyki (np. desery, owocowe ruloniki, czy egzotyczne owoce w syropach), czy różne dodatki, przyprawy do dań z owoców, warzyw, mięs czy ziół. Poznałam zasady suszenia poszczególnych produktów oraz cenne wskazówki, które pozwolą mi uniknąć podstawowych błędów.
Suszona cebula i czosnek w proszku to przepis znaleziony w rozdziale Zioła i przyprawy, z którego natychmiast skorzystałam. Przygotowując cebulę i czosnek w proszku, czyli aromatyczny dodatek do dań, trzeba się przygotować na ok. 10 godzin suszenia, ale efekt końcowy w postaci proszku sprawdzi się jako dodatek smakowy do gorących dań, czy też dipów i sosów sałatkowych.
Składniki:
4 duże cebule
1 główka czosnku
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy z łupin. Cebulę kroimy na pół, a następnie wraz z czosnkiem kroimy w plastry ok. 5 mm. Plasterki układamy jednowarstwowo na tacach suszarki, mi zajęły 4 tacki. Suszymy w temp. ok. 46 stopni przez 8-12 godzin, aż będą całkowicie suche i chrupiące. W trakcie suszenia zmieniamy kolejność tacek suszarki. Wysuszone plasterki cebuli i czosnku przekładamy do blendera, młynka do kawy lub tak jak ja do mojego robota kohersen i mielimy wszystko na proszek. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
W książce Tajniki suszenia żywości oprócz przepisów znajdują się informacje na temat:
• zalet domowego suszenia żywności;
• zasady działania dehydratora (suszarki);
• czym się kierować wybierając suszarkę do żywności i innych akcesoriów kuchennych;
• zasad bezpieczeństwa żywnościowego;
• metod, które pozwolą zachować smak i kolor suszonych produktów;
• jakie produkty nadają się do suszenia;
• co wpływa na czas suszenia żywności;
• jak przygotować żywność do suszenia;
• jak przechowywać wysuszone produkty..
Rozdziały:
– Podstawy – czyli wszystko co powinieneś wiedzieć nim zaczniesz wszystko suszyć.
– Suszone owoce
– Suszone warzywa
– Ruloniki
– Suszone mięso
– Suszone orzechy i pestki
– Krakersy i chlebki
– Zioła i przyprawy tu znalazłam tutaj przepis na cebulę i czosnek w proszku,
– Śniadania
– Przystawki
– desery
– dania główne
– smakołyki dla zwierząt.
– inne zastosowanie dehydratora, czyli jak zrobić makaron, susz herbaciany, czy jogurt
Książka uświadomiła mnie jak wiele potraw można przygotować za pomocą tego urządzenia, którego używałam w tak małym zakresie. Wszystkie przepisy z książki bazują tylko na naturalnych składnikach, a wszystko jest pyszne i zdowe.
Tajniki suszenia żywności Michelle Koegh ze wstępem Karielyn Tillman,
192s.
cena: 44,90
Wydawnictwo Galaktyka
Pingback: Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czy można suszyć także w piekarniku? Nie posiadam suszarki niestety.
Zapewne można, tylko na siatce od grilla trzeba położyć jakiś papier do pieczenia.
Trzeba zmielić lub zgnieść , potem na piecu takim co ma blaty odparowywać, aż zacznie się rozsypywać w dłoni.To proces kilkudniowy ,ale wszystkie dobre składniki są zachowane bo nie ma styczności z pieczeniem.Po zakończeniu tych działań zamknąć tak jak się zamyka suszone grzybki do wyparzonych suchych słoików ze sporą ilością liśćmi laurowych,które zabierają ewentualną wilgoć!.
dzięki za podpowiedź o liściach laurowych ,liście są też dobre na włożenie do grzybów suszonych by robactwo nie wylęgło się sprawdzone u mnie
Ja tak robię grzyby tzw duże kapelusze i nóżki. W suszarce susze mniej atrakcyjne grzyby, wielkie kapelusze i nogi. Jak chrupie to blender zatrudniam i mam proszek. Jak dobrze idzie to mam ze 3 słoje litrowe na zimę. Muszą być szczelnie zamknięte bo zapleśnieją jak wilgoć ich dopadnie.