Pasta z jajek z rzodkiewką i szczypiorkiem do kanapek. Moja uniwersalna pasta jajeczna składa się z rozdrobnionych ugotowanych na twardo jajek, majonezu, dodatków smakowych, oraz jak lubimy dodatkowych składników, które zależą od naszych preferencji smakowych. Można dodawać szynkę, wędzone ryby, kiełbasę, ogórki, rzodkiewkę, szczypiorek, rzeżuchę, natkę pietruszki i inne. Tym razem do jajecznej pasty dodałam tylko rzodkiewki i szczypiorek, pasta jest pyszna idealnie nadaje się do kanapek. Pastę z jajek uwielbia chyba każde dziecko, przynajmniej ja lubiłam ją jeść gdy byłam dzieckiem, bo pasta jajeczna obok pasty rybnej to była ulubiona pasta do kanapek. Do tej pory nie wyobrażam sobie mojego menu bez jajek.
Jak przygotować najlepszą kanapkową pastę z jajek z rzodkiewką?
Tym razem do ugotowanych na twardo 4 jajek dodałam pokrojone drobno rzodkiewki (ok. 4-5 sztuk), pokrojony szczypior wraz z cebulą (ok. 2 łyżki), aby pasta miała kremową konsystencję dałam po 1 łyżce jogurtu naturalnego, majonezu (lubię dekoracyjny Winiary) oraz do smaku odrobinę soli i świeżo zmielony czarny pieprz. Ugotowane, obrane jajka, cebulę od szczypioru wraz z majonezem i jogurtem przekładamy do szatkownicy i rozdrabiamy na gładką pastę, dodajemy pokrojoną rzodkiewkę i szczypior, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Gdy nie lubimy bardzo kremowej pasty jajka możemy posiekać lub zetrzeć je na tarce, a potem wymieszać z resztą składników. Można też do pasty z jajek dodać więcej majonezu. Pasta z jajek z rzodkiewką od razu nadaje się do smarowania kanapek śniadaniowych.
Polecam też inne przepisy na pastę z jajek: pastę jajeczną , Pasta z jajek i szynki pastę z rzeżuchą.