Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem. Tydzień temu podjęliśmy wyzwanie Ramy – smaż jak szef kuchni „100 pomysłów na…” Bardzo lubimy kulinarne wyzwania, dostaliśmy paczkę, w której oprócz klasycznej Ramy Smaż jak szef kuchni były suszone borowiki, ser podpuszkowy parmigiano reggiano, oraz różowy pieprz ziarnisty. Dość szybko wpadliśmy na pomysł, co można przygotować z tych produktów. Jako, że kochamy wszelakie mięsa padło na …. faszerowaną grzybami pierś kurczaka. W ciągu godziny powstało bardzo pyszne danie, zapraszamy po przepis na pyszną pierś kurczaka z aromatycznym nadzieniem z grzybów i sera z dodatkiem jarmużu, oraz sałatkę z pieczonych buraków, kaszy bulgur, czarnej soczewicy i sałaty.
Przyprawione i nafaszerowane grzybami piersi kurczaka nie trzeba piec od razu, można je zamrozić i upiec później, pamiętajcie jednak o ich rozmrożeniu przed pieczeniem!
Można też przygotować większą ilość farszu grzybowego i również zamrozić, można je potem wykorzystać do innych dań, np. wigilijnych uszek , czy faszerowanych rogalików.
Składniki (na 2 porcje), czas przygotowania: 60 minut, stopień trudności:łatwe.
2 pojedyncze piersi kurczaka
20 g suszonych borowików
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki klasycznej Ramy Smaż jak szef kuchni (to mix olejów roślinnych: oleju rzepakowego i słonecznikowego) + 1 łyżka Ramy Smaż jak szef kuchni do pieczenia mięsa
2 łyżki sera parmigiano reggiano
sól, czarny pieprz i pieprz różowy do smaku
jarmuż
Sałatka: 1-2 upieczone buraki, 1 mała czerwona cebula, ½ szkl. (poj. 250 ml) kaszy bulgur, 3 łyżki ugotowanej czarnej soczewicy, kilka listków blanszowanego jarmużu, mix sałat, sól i różowy pieprz. Buraki kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy, kaszę zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy aż napęcznieje. Kaszę rozbijamy widelcem, dodajemy do pokrojonych buraków, mieszamy z cebulą, czarną soczewicą i miksem sałat, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie:
Grzyby dzień wcześniej zalewamy szklanką wrzącej wody i zostawiamy pod przykryciem do następnego dnia, aby zmiękły.
Następnego dnia przygotowujemy farsz grzybowy: borowiki osuszamy i bardzo drobno kroimy. Cebulę obieramy z łupin i drobno siekamy, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy Ramę Smaż jak szef kuchni, gdy znikną bąbelki szklimy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy pokrojone grzyby, chwilkę podsmażamy, wlewamy płyn który został z namaczania grzybów, dusimy aż odparuje cały płyn. Dodajemy do grzybów porwany jarmuż. Farsz doprawiamy do smaku solą, różowym pieprzem, do lekko przestudzonego farszu dodajmy też 1-2 łyżki sera, mieszamy.
Piersi kurczaka nacinamy, aby utworzyła się duża kieszeń. Doprawiamy mięso solą, czarnym i rozgniecionym różowym pieprzem (na zewnątrz i w środku). Do kieszonki nakładamy farsz grzybowy i spinamy wykałaczkami.
Pierś kurczaka układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia delikatnie posmarowanej Ramą Smaż jak szef kuchni, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni C, następnie zwiększamy temp. do 220 stopni C i pieczemy jeszcze 15 minut. Podajemy od razu pokrojone w grube plastry z sałatką. Smacznego 🙂
Pierś z kurczaka to mięso które najczęściej przyrządzam ale nigdy nie faszerowałam grzybami. Muszę spróbować tego przepisu!
Wyśmienity w smaku, polecam wszystkim
Wow, ta pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem brzmi jak prawdziwa uczta smaków! Na pewno wypróbuję ten przepis, uwielbiam eksperymentować w kuchni.