Jagodzianki drożdżowe z lukrem to super pomysł na wykorzystanie nadmiaru jagód.
Składniki:
- 2,5 szkl mąki,
- 50 g drożdży,
- 5 łyżeczk cukru,
- 1 szkl. mleka,
- 1/3 kostki margaryny,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 18 łyżeczek jagody leśnej
margarynę rozpuścić w mleku, dodać cukier i sól, wymieszać, gdy lekko przestygnie dodać 50 g drożdży i rozetrzeć aż wszystko się połączy. Do plastykowej miski wsypać mąkę, wlać zaczyn, wymieszać dokładnie łyżką, a następnie w stawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 20 minut. Po tym czasie wyjąć, zagniatać ciasto ręką aż będzie odchodzić, zrobić wałek, pokroić na 18 części, każdy za pomocą ręki rozciągnąć, nakładać po 1 łyżeczce jagód, złożyć z każdej strony, zlepić, układać do formy wysmarowanej 2 łyżkami Kasi . Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 170 stopni z termoobiegiem 20-25 minut. Lukier zrobić z 8 łyżek cukru ucieranych z wrzącą wodą. Maczać w nim każdą jagodziankę na, którą poukładać po kilka jagód. Z tego przepisu wyszło 18 jagodzianek.