Sałatka z ryżem i warzywami to pyszna, zdrowa i kolorowa sałatka ryżowa. Sałatka z ryżem i warzywami króluje na naszym stole w sezonie grillowym od lat, bo jest apetyczna, bardzo smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu. Należy jednak pamiętać, aby ryż wykorzystywany do tej sałatki był sypki, a nie rozgotowany, nie chcemy chyba mieć na talerzu kleistej, mało apetycznej breji?
Polecamy inne nasze przepisy na sałatki z ryżem:
Sałatka ryżowa z kurczakiem i ananasem
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Ogórki faszerowane sałatką
Składniki na dużą miskę sałatki z ryżem i warzywami:
200 g ryżu
1 świeży długi ogórek
3 pomidory
1 duża czerwona papryka
3 ogórki małosolne
2-3 łyżki majonezu
1 pęczek szczypioru z cebulką
garść miksu sałat włoskich (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka soli do gotowania ryżu
Sposób przygotowania pysznej sałatki ryżowej z warzywami:
We wrzącej osolonej wodzie gotujemy na sypko ryż wg opisu na opakowaniu, ryż odsączamy i studzimy. Ogórek świeży obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Sałaty siekamy. Ogórki małosolne, paprykę czerwoną, oraz pomidory kroimy w drobniutką kostkę, szczypiorek siekamy. Do miski wsypujemy zimny, ugotowany ryż, oraz wszystkie warzywne składniki, doprawiamy solą, pieprzem do smaku, dodajemy majonez i delikatnie wszystko mieszamy. Polecam sałatkę z ryżem i warzywami schłodzić przed konsumpcją w lodówce. A przed podaniem sałatki z ryżem i warzywami przekładamy do mniejszych miseczek i dekorujemy czym chcemy Smacznego!