Jogurt z porzeczkami i płatkami. W dzisiejszym upalny, lipcowy dzień postanowiłam na śniadanie przygotować sobie deser z owocami i płatkami owsianymi. W lodówce stał jogurt naturalny, były też czerwone i czarne porzeczki przywiezione z działki, które do mojego lekkiego deseru o smaku porzeczkowym nadawały się idealnie! Wyszedł lekki, orzeźwiający, pyszny, o pięknym kolorze deser. Atutem tego deseru jest czas przygotowania – 15 mniut! Najlepiej smakuje mocno schłodzony w lodówce.
Składniki na 2 porcje jogurtu z porzeczkami i płatkami:
4 łyżki płatków owsianych
2 łyżki mixu ziaren (sezam, siemię lniane, słoneczniki, dynia)
300 g jogurtu naturalnego
2 łyżki czarnych porzeczek
2 łyżki czerwonych porzeczek
1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Jak przygotować pyszny deser- jogurt z porzeczkam i płatkami ? Płatki owsiane i ziarna prażymy na suchej patelni. Do dwóch szklanek nakładamy po 2 łyżki mieszanki płatków z ziarnami. Jogurt naturalny miksujemy z cukrem, 4 łyżki wyjmujemy i wylewamy od razu na płatki, a do reszty dodajemy porzeczki, miksujemy i przelewamy na jogurt. Nakładamy kolejną warstwę płatków z ziarnami, na środku robimy kleksy z białego jogurtu i zmiksowanego jogurtu z owocami, obsypujemy resztą porzeczek. Najlepiej deser przed jedzeniem wstawić do lodówki na 1 godzinę, albo na kwadrans do zamrażalnika. Smacznego!