Stripsy ze schabu

Stripsy ze schabu to pomysł na pyszny obiad lub imprezową przekąskę, stripsy smakują świetnie także na zimno. Polecam też przepis na kurczaaka à la KFC . Na blogu jest też przepis na pieczone kąski ze schabu. Stripsy to usmażone paski mięsa. Domowe, chrupiące stripsy ze schabu lub z kurczaka smakują znacznie lepiej niż te kupione w popularnej sieciówce KFC.


Są wilgotne w środku, a z zewnątrz chrupiące i złociste za sprawą panierki z mąki kukurydzianej i jajek.  Stripsy ze schabu podałam z dodatkiem tartych buraczków.

Stripsy zrobiłam z 4 plastrów schabu, 6 łyżek mąki kukurydzianej wymieszanej z 2 łyżeczkami przypraw np. gotowej przyprawy do kurczaka bez sztucznych dodatków, można samemu skomponować zestaw przypraw np. wymieszać kurkumę, curry, ostrą paprykę i sól.

Jak przygotować stripsy ze schabu?  Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty, kroimy na długie paski. Na jednym talerzu roztrzepujemy widelcem 2 jajka. Na drugim mieszamy 6 łyżek mąki kukurydzianej z 2 łyżeczkami przyprawy. Panierujemy paski schabu, czyli zanurzamy po kolei kawałki schabu w jajku, potem w mące z przyprawami, następnie znowu w jajku i mące. Odkładamy panierowane mięso na deskę oprószoną mąką kukurydzianą. Smażymy stripsy na rozgrzanym tłuszczu rzepakowym po ok. 1,5 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.