Ciasto z masłem orzechowym i jeżynami. Niedawno piekłam murzynka z masłem orzechowym. Masło orzechowe doskonale zastępuje tradycyjne masło w wypiekach. Mogę je też jeść łyżeczką prosto ze słoika. W okresie letnim trwa nieustannie pieczenie ciast z letnimi, sezonowymi owocami: malinami, truskawkami, porzeczkami i jeżynami.. Jeżyny rosną na naszej działce, lubię je jeść prosto z krzaka, w cieście też są bardzo smaczne. Upiekłam pyszne, błyskawiczne ciasto z masłem orzechowym i jeżynami.
Polecam też inne przepisy na ciasta z jeżynami: kruche ciasto z jeżynami, drożdżówki dyniowe z jeżynami, murzynek z nektarynkami i jeżynami, Kakaowe babeczki z jeżynami,
Składniki na 2 małe keksówki ciasta z masłem orzechowym i jeżynami:
1 jajko,
1-1 1/2 szkl. jogurtu ,
4-5 łyżek masła orzechowego,
2 szklanki mąki ,
ok. 3/4 szkl. cukru,
spulchniacze ( po 1 łyżeczce sody i proszku)
szczypta soli
i jeżyny.
Jak upiec błyskawiczne ciasto z masłem orzechowym i jeżynami? Jajko ucieramy z cukrem i masłem orzechowym, dodajemy jogurt, mieszamy. Suche składniki mieszamy razem w misce. Do mokrych składników dodajemy suche i dokładnie łączymy. Masę przekładamy do keksówek, wciskamy swieże jeżyny w masę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ciasto w 175 C ok. 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Gdy ostygnie lukrujemy, albo posypujemy cukrem pudrem i obkładamy jeżynami. Smacznego!
Witam można kefir zamiast jogurtu?
Kefir jest ciut za rzadki i ma inny smak.