Drożdżówki dyniowe z cynamonem i jeżynami

Drożdżówki dynioweDrożdżówki dynioweDrożdżówki dyniowe z cynamonem i jeżynami to mój kolejny pomysł na wykorzystanie dyni, której w tym roku mam pod dostatkiem. Dzięki dodatkowi tartej dyni ciasto drożdżowe nabiera pięknego, żółtego koloru. Na blogu jest też przepis na ciasto dyniowe z orzechami lub też ciasto marchewkowe z polewą czekoladową, w tym przypadku marchewkę można zastąpić tartą dynią.

Polecam też zupę krem z dyni z serem

Składniki na ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 3/4  szklanki mleka
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 100 g masła
  • 6 łyżek  cukru
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki  mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki

Składniki na sos cynamonowy

  • 100 g miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • Jeżyny

Lukier:

½ szklanki cukru
¼ cytryny
2 łyżki wody

Rozpuszczamy w rondelku masło, wlewamy mleko, dodajemy cukier i sól, mieszamy, dodajemy drożdże i ucieramy aż drożdże się rozpuszczą. Do misy robota wsypujemy oba rodzaje mąki, dodajemy zaczyn i puree z dyni,  dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 min. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz delikatnie wyrabiamy i formujemy wałek, który rozwałkowujemy na prostokąt. Na cieście rozprowadzamy sos cynamonowy, posypujemy jeżynami i zwijamy w rulon, który kroimy w plastry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki układamy w pewnych odstępach gdyż jeszcze podrosną . Odstawiamy na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni C. Pieczemy około 15-20 min. Po wystygnięciu lukrujemy. Lukier przygotowujemy gotując cukier z sokiem z cytryny i wodą, gdy zgęstnieje smarujemy nim drożdżówki.

Smacznego:)

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *