Bułki z dziurką.Bajgle to miękkie, słodkawe pieczywo z dziurką, z ciągnącą skórką, którą uzyskujemy obgotowując przed pieczeniem bułki w osłodzonym wrzątku .
Przepis na bajgle znalazłam na stronie mojewypieki.com
Składniki na 10 bułek z dziurką:
mąki pszennej
14 g drożdży
300 ml letniej wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
Dodatki:
1 łyżka cukru
1 żółtko + 1 łyżka wody, do posmarowania
sezam, mak lub inne ziarna do posypania
Przepis na bułki z dziurką. Przepis na bajgle:
Przygotowujemy rozczyn z drożdży. Pokruszone drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru. Gdy staną się płynne, dodajemy 1 łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy odrobinę letniej wody i mieszamy. Rozczyn powinien mieć konsystencję śmietany. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz wodę, mieszamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
Ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na 10 równych części. Z każdego kawałka ciasta formujemy w bułeczkę, w której robimy dziurkę palcem albo trzonkiem drewnianej łyżki , otwór lekko poszerzamy . Tak uformowane bułki kładziemy na blat oprószony mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 30 – 40 minut do wyrośnięcia.
Pod koniec rośnięcia bułek, w garnku zagotowujemy ok. 2 litry wody z 1 łyżką cukru. Wyrośnięte bułki kładziemy delikatnie na wrzącą wodę i gotujemy około 1,5 minuty z każdej strony. Obgotowane bułki wyjmujemy, pozostawiamy do osuszenia.
Osuszone bułki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody, posypujemy ziarnami sezamu.
Pieczemy w temperaturze 190°C przez około 15 minut, do zrumienienia. Studzimy bułki z dziurką na kratce. Smacznego 🙂