Zupa z kasztanów i warzyw z mlekiem kokosowymi.
Piotrek przywiózł na święta bardzo dużo kasztanów jadalnych, znudziły nam się już kasztany pieczone i gotowane, które smakują jak słodkie ziemniaki z posmakiem orzechów.Kremową zupę zrobiłam z kasztanów i warzyw. Bardzo nam smakowała, o wiele bardziej niż w wersji pieczonej i gotowanej. Polecam też inne przepisy na zupy kremy TUTAJ.
Zupa jest gęsta, ze słodkim, kokosowym posmakiem. Kasztanowy krem podałam z posiekanymi kasztanami, świeżym tymiankiem i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej!
Taką zupę polecam amatorom kremowych zup. Mimo, że kasztany jadalne w Polsce są drogie, to jak zobaczycie jadalne kasztany w sklepie kupcie je chociaż na próbę!
Zupa z kasztanów i warzyw z mlekiem kokosowymi, składniki na 2-3 porcje:
250 g kasztanów jadalnych
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
mała marchewka
gruby plaster korzenia selera
1 mała pietruszka
500 ml rosołu lub bulionu warzywnego
1/2 szklanki mleka kokosowego
pierz i sól do smaku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
szczypta suszonego tymianku sól do smaku
Do dekoracji świeży tymianek, posiekane kasztany i chipsy z szynki szwarcwaldzkiej
Przygotowanie zupy z kasztanów jadalnych i warzyw:
Kasztany nacinamy na krzyż, zalewamy wrzącą, osoloną wodą i gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy, studzimy, kasztany obieramy z łupinek, siekamy.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy olej, gdy się tłuszcze połączą, wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek pokrojony w kostkę i szklimy. Do cebuli dodajemy warzywa pokrojone w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na średnim ogniu aż warzywa zmiękną. Dodajemy posiekane kasztany, liście laurowe, ziele i tymianek, zalewamy całość gorącym rosołem i gotujemy ok. 15 minut.
Wyjmujemy z zupy liście laurowe i miksujemy na krem, wlewamy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze chwilkę. Podajemy posypane kasztanami, świeżym tymiankiem i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej. Smacznego!