Błyskawiczna fasolka po bretońsku. Fasolka po bretońsku na szybko. Ekspresowa fasolka po bretońsku. Te trzy nazwy określają moją wersję tego popularnego dania.
Fasolka po bretońsku ma w składzie fasolę, kiełbasę, boczek i pyszny sos pomidorowy. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej. Gorąca fasola z boczkiem i kiełbasą idealnie rozgrzewa w zimowe dni. To proste jednogarnkowe danie, czyli eintopf to moja propozycja na pyszny i tani obiad.
Obok bigosu fasolka po bretońsku to jedno z naszych ulubionych zimowych dań. Oryginalny przepis na fasolkę po bretońsku wykorzystuje suszoną fasolę Jaś, taką wersję przygotowuje Piotrek, jego przepis zakłada namoczenie dzień wcześniej suchej fasoli Jaś. Moja błyskawiczna fasolka po bretońsku ma w składzie już ugotowaną fasolkę z puszki wraz z zalewą. Ugotowałam ją na prośbę Piotra, podczas naszego tegorocznego zimowego urlopu w Engelskirchen, poszłam w Niemczech do sklepu kupiłam największa fasolę w puszce jaką znalazłam (weiße Riesenbohnen) i przygotowałam moją błyskawiczną wersję fasolki po bretońsku bez namaczania fasoli, powiem Wam, że jest identyczna w smaku jak Piotrka.
Składniki na 4-6 porcji:
2 puszki dużej fasolki po 250 g każda*
Ok. 250 g boczku parzonego lub wędzonego
Ok. 250 g kiełbasy np. zwyczajnej, u mnie nasza regionalna kiełbasa trzcianecka
1 duża cebula
500 g passaty pomidorowej*
przyprawy: 3-4 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1-2 łyżki suszonego majeranku, sól do smaku, trochę słodkiej papryki, czarny pieprz i ok. 1 łyżeczki cukru dla złamania smaku passaty pomidorowej
Jak przygotować oryginalną fasolkę po bretońsku? Przepis znajdziecie tutaj.
Przepis na błyskawiczną fasolkę po bretońsku.
Boczek parzony kroimy w paseczki, kiełbasę w plasterki, a cebulę w drobną kosteczkę. Wkładamy na głęboką patelnię i co chwilę mieszając powoli i dokładnie obsmażamy, dodajemy passatę, wszystkie przyprawy i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut, aż sos pomidorowy się zredukuje. Dodajemy fasolkę z puszki wraz z zalewą i gotujemy przez ok. 5 minut na większym ogniu bez przykrycia.
Kosztujemy i dodatkowo potrawę możemy doprawić jeszcze odrobiną majeranku, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
* Zamiast passaty pomidorowej można użyć pomidorów z puszki i koncentrat pomidorowy.
* Zamiast fasoli z puszki można wykorzystać 400 g suchej fasolki Piękny Jaś, ale przygotowanie fasolki po bretońsku tym sposobem trwa to o wiele dłużej 😉
Ha, czyli taka prosta zamiana fasoli i mamy szybkie danie, proste i skuteczne, dzięki
Pyszna