Klopsiki z kiełbasy w sosie pomidorowym. Danie proste, szybkie i bardzo smaczne.
Takie klopsiki robię regularnie, nie muszę już ich doprawiać, gdyż biała kiełbasa, którą używam do ich przygotowania jest własnej roboty lub kupiona od najlepszego rzeźnika. W tym przepisie klopsiki są podsmażone i przygotowane z sosem z domowych pomidorów. Klopsiki z białej kiełbasy w sosie pomidorowym najczęściej podaję z makaronem. Kiedyś już o tym sposobie na błyskawiczne klopsiki pisałam, na blogu jest przepis na żurek z klopsikami z białej kiełbasy bez podsmażania.
Składniki na 2 porcje klopsików z kiełbasy w sosie pomidorowym:
2sztuki surowej białej kiełbasy ( w oryginale surowych włoskich kiełbasek )
2 łyżki oliwy
2-3 dymki posiekane
1 łyżeczka oregano
1 słoik sosu z pomidorów lub 1 puszka pomidorów z puszki
200 ml wody
sól, pieprz do smku
świeża natka pietruszki do posypania
Przepis na Klopsiki z kiełbasy w sosie pomidorowym.
Mięso wyciskamy z kiełbasek, formujemy niewielkie, okrągłe klopsiki. Z 1 kiełbasy wychodzi średnio 5-6 klopików. W rondlu rozgrzewamy oliwę, obsmażamy klopsiki ze wszystkich stron. Następnie dodajemy dymkę i oregano. Mieszamy całość, dodajemy sos pomidorowy ze słoika lub pomidory z puszki, wlewamy wodę. Doprowadzamy zawartość rondelka do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 aż sos zgęstnieje, doprawiamy całość solą i pieprzem. Ja podłam z makaronem świderki, posypane natką pietruszki. Smacznego 🙂
Przyjemnie to wygląda. Fajny pomysł na szybkie danie