Kotlety z jagnięciny. Kotlety jagnięce z kostką bywają czasami w niektórych sieciach spożywczych, ale jagnięcina to wciąż w Polsce mało znane i niedoceniane mięso, które warto wypróbować! Kotlety jagnięce z kostką pierwszy raz jedliśmy 6 lat temu, przygotowywaliśmy je też samodzielnie na warsztatach z Robertem Sową. To mięso gdy jest dobrze zrobione jest warte grzechu! Teraz możemy kupić świeżą jagnięcinę w każdym tureckim, czy arabskim sklepie, po okazyjnych cenach, więc korzystamy z tego dosyć regularnie i przygotowujemy jagnięcinę na obiad. Jeśli raz spróbujecie tego pysznego mięsa, to zawsze zapamiętacie jego smak. Jagnięcina kocha grill i idealnie komponuje się z rozmarynem. A kluczem jej smaku jest marynata przygotowana na bazie ziół. Grillowane kotlety przygotowuje się najszybciej, gdyż nie wymagają długiej obróbki cieplnej!
Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na grillowane kotlety z jagnięciny.
Składniki dla 2-3 osób:
6 kotletów jagnięcych z kostką
1 duży ząbek czosnku
sok z pół cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżka ostrej musztardy np. rosyjskiej
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka zioła prowansalskie
sól i pieprz do smaku
świeże gałązki ziół (np. rozmarynu, tymianku)
Przygotowanie grillowanych kotletów jagnięcych:
Kotlety doprawiamy solą i pieprzem. Do miseczki przekładamy musztardę, miód, sok wyciśnięty z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę ziół prowansalskich (albo posiekany świeży rozmaryn i tymianek) i olej.
Składniki dobrze mieszamy i smarujemy powstałą marynatą kotlety z obu stron, odstawiamy mięso do lodówki na 1-2 godziny. Patelnię grillową smarujemy olejem, rozgrzewamy i układamy na niej kotlety. Grillujemy na rumiano z obu stron po 3-4 minuty. Dekorujemy świeżą gałązką ziół i podajemy np. z sałatką z kaszy bulgur z pomidorów, ogórka, oliwek i kaparów.
Pingback: Gulasz z jagnięciny - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię