Sałatka z tuńczykiem i warzywami.
Dzisiaj dla odmiany podam Wam pyszny przepis, który ostatnio gości u nas regularnie 1-2 razy w tygodniu: sałatka z tuńczykiem i warzywami. Z jogurtem i czosnkiem. Prosta i błyskawiczna sałatka. Sałatka z tuńczykiem i warzywami sprawdza się idealnie na imprezy, na piknik, jako dodatek do grilla, my jemy ją na kolację, a jak zostanie to na śniadanie. Lubimy tuńczyka, ale nie tego kupowanego w Polsce, tylko w Niemczech, w polskich puszkach są śladowe ilości tuńczyka, dodatkowo rozdrobnionego maksymalnie, te niemieckie puszki mają tuńczyka w całych kawałkach. Taki tuńczyk idealnie nadaje się do sałatki.
A Wy, co przygotowujecie z tuńczykiem? Sałatka z tuńczykiem i warzywami jest klasykiem w naszej kuchni, ale inne przepisy też możemy polecić:
Dietetyczna sałatka z tuńczykiem
Wielkanocna sałatka z tuńczykiem,
Ogórki faszerowane sałatką,
Sałatka z ryżem i tuńczykiem
Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą – składniki:
1 sztuka tuńczyka w puszce w oleju
garść czarnych oliwek
2 mini sałaty rzymskie
garść pomidorków koktajlowych
½ ogórka wężowego
1 czerwona cebula
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Przepis na sałatkę z tuńczykiem i warzywami.
Oliwki odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Pomidorki dzielimy na ćwiartki, ogórka wraz ze skórką kroimy drobniej. Sałatę rzymską kroimy w paski. W misce łączymy wszystkie składniki warzywne z tuńczykiem (razem z olejem), jogurtem wymieszanym z posiekanym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatka z tuńczykiem i warzywami jest najlepsza zaraz po zrobieniu, nie należy jej wstawiać do lodówki, ponieważ sałatka zrobi się wodnista, gdyż warzywa puszczają sok i traci wiele na smaku. Smacznego!
Pysznie wygląda ta sałatka. Idealna do lunch boxa 🙂 Chętnie spróbuję!
Ta sałatka jest rewelacyjna! Odkąd znalazłam u Ciebie ten przepis, nie mogę przestać jej robić:-) Muszę wypróbować inne przepisy – dzięki wielkie.