Szparagi marynowane na zimę. Szparagi w zalewie z białego wina zamiast octu zrobiłam w kwietniu na samym początku sezonu szparagowego, gdyż udało mi się kupić zielone szparagi po bardzo okazyjnej cenie. Szparagi jadamy z Piotrem w różnej postaci, najlepiej nam smakują zielone. Przeważnie szparagowe zbiory kończą się z końcem maja i początkiem czerwca. Sezon szparagowy jest bardzo krótki, dlatego postanowiłam je zamknąć w słoikach, aby cieszyć się ich smakiem w jesienne i zimowe dni. Jak wykorzystujemy takie szparagi? Oczywiście szparagi w słoikach na zimę nie mają smaku świeżych szparagów, ale jeśli macie dostęp do większej ilości szparagów, to szparagi marynowane w okresie zimowym będą pysznym składnikiem sałatek, czy przystawek. Najczęściej je zawijamy w szynkę i grillujemy na patelni.
Polecam szparagi marynowane w słoikach przygotować od razu w dniu zakupu.
Jak zaprawić szparagi w słoiku? Szparagi marynowane w zalewie z białego wina.
Składniki:
4 pęczki świeżych zielonych cienkich szparagów po 500 g
1 litr białego wytrawnego wina
2 szklanki wody (250 ml szklanka)
1 łyżka cukru
2 łyżki soli morskiej
do każdego słoika: ząbek czosnku, liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki gorczycy, oraz ziarna pieprzu,
wyparzone słoiki
Jak przygotować szparagi marynowane w zalewie z białego wina. Wino, wodę, cukier i sól zagotowujemy w garnku. Szparagi przycinamy do wysokości słoików. Do każdego słoja kładziemy pokrojony ząbek czosnku, przyprawy, wkładamy szparagi dosyć ciasno główkami do góry i wlewamy gorącą zalewę aby przykryła szparagami, zamykamy słoje. W dużym garnku na dnie naczynia kładziemy ściereczkę, a następnie słoiki, tak by nie dotykały do siebie, zalewamy gorącą wodą do ¾ wysokości słoja. Przykrywamy przykrywką. Słoiki pasteryzujemy w garnku ok. 10 minut. Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszamy temperaturę, tak aby woda minimalnie wrzała i dopiero od tego momentu liczymy czas pasteryzacji. Po zakończeniu pasteryzacji słoiki wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Przepis z wykorzystaniem wina pochodzi z bloga, lekko go zmodyfikowałam.
Jeśli nie chcemy wykorzystać wina do marynaty to do przygotowania Szparagów w słoikach na zimę polecam mój przepis na ogórki konserwowe, który można zastosować w przypadku szparagów zmniejszając jedynie ilość cukru.
Składniki na szparagi w słoikach na zimę w zalewie słodko-kwaśnej:
1 kg zielonych szparagów
1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
3 szklanki wody
1 czubata łyżka cukru
1/2 łyżki soli
gorczyca
czosnek
ziele angielskie
liść laurowy
Można też pasteryzować słoiki „na sucho” w piekarniku.
Słoiki ustawiamy w blaszce do pieczenia, tak by nie dotykały do siebie. Blachę ze słoikami wkładamy do zimnego piekarnika i podgrzewamy piekarnik do 130 stopni C. Pasteryzujemy słoiki ok. 30 minut. Po zakończonej pasteryzacji wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim słoiki aż ostygną.