Błyskawiczny chłodnik litewski z jajkiem. W zeszłym roku i tym roku, jak nigdy, przydają się nasze sprawdzone przepisy na chłodniki. Chłodniki nie robi się długo, nie wymagają włączenia kuchenki, ani piekarnika. Dziś proponuję Wam mój przepis dla leniwych, który wymaga jedynie użycia blendera.
Wszystkie składniki wystarczy wrzucić do blendera z dużą mocą, który zmiksuje składniki w błyskawicznym tempie, błyskawiczny chłodnik litewski z jajkiem jest gotowy.
Chłodnik litewski to najpopularniejsza wersja chłodnika, czyli zupy na zimno, o której wspominał nawet A. Mickiewicz w „Panu Tadeuszu”. Podawana jest na zsiadłym mleku, maślance, kefirze lub jogurcie. W jej skład wchodzą buraki, ogórki kiszone, szczypiorek, koperek i czosnek. . W mojej wersji chłodnika litewskiego są jeszcze rzodkiewki. Dodałam też cebulkę i posiekany szczypiorek. Czosnek wzmocnił jej smak. Aby wygląd zupy był atrakcyjniejszy podałam chłodnik z jajkiem.
Moja wersja chłodnika litewskiego błyskawicznego, składniki na 2 porcje:
3 buraki gotowane lub buraki pieczone
5 rzodkiewek + 1 do dekoracji
2 cebulki ze szczypiorkiem+ trochę szczypiorku do dekoracji
500 ml maślanki
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
1 jajko ugotowane na twardo
Jak przygotować błyskawiczny chłodnik litewski? Ugotowane jajko kroimy na pół. Wszystkie składniki przekładamy do blendera, wlewamy zimną maślankę i miksujemy. Możemy wrzucić kilka kostek lodu. Chłodnik przelewamy do miseczek, układamy jajkiem, dekorujemy plasterkami rzodkiewki, posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!