Fit deser. Sernik na zimno. Skyrnik. Sernik ze skyru. Białkowy sernik z porzeczkami.
Skyr stał się bardzo popularny, skąd taki sukces? To efekt mody na zdrową żywność. Jogurt nie ma tłuszczu, ma za to sporo białka. Chętnie korzystają z niego osoby dbające o linię czy ćwiczące na siłowni.
Gdy szukasz jednocześnie ochłody w upalny dzień i słodkości to ten przepis jest dla Ciebie. Tylko 4 składniki. Dowiedz się, jak krok po kroku przyrządzić skyrnik – najmodniejszy Deser Fit – skyrnik na zimno.
Swoją popularność zyskał dzięki wysokiej zawartości białka, którego źródłem jest wyłącznie mleko przy jednoczesnym braku tłuszczu. świetnie wpisuje się w aktualny trend spożywania produktów wysokobiałkowych.
Jeśli jednak chcecie zaskoczyć tego lata, nie tylko siebie, ale i swoich bliskich, przygotujcie SKYRNIK w wersji na zimno i podajcie w szklankach. Bez spodu, ale za to z warstwą ciasteczek amaretti u góry, tuż pod krystaliczną galaretką z porzeczkami. Sprawdźcie sami jak smakuje ta nowoczesna wersja fit sernika.
Skyrnik, czyli sernik na zimno z porzeczkami
Składniki na 2 porcje:
16 sztuk migdałowych ciasteczek amaretti
1 galaretka krystaliczna (moja o smaku truskawki)
250 g jogurtu typu islandzkiego Skyr
czerwone porzeczki
Jak przygotować fit deser z jogurtu Skyr. Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody, mieszamy i zostawiamy aby ostygła, najlepiej wstawić do garnka z zimna wodą. Połowę odlewamy do innego naczynia i wsypujemy porzeczki (2-3 łyżki).
Drugą połowę galaretki mieszamy z jogurtem najlepiej za pomocą trzepaczki, gdy masa będzie gładka wkładamy porzeczki (ok. 2-3 łyżki), delikatnie mieszamy i przekładamy do szklanek, na wierzchu układamy ciasteczka, które powinny być lekko zanurzone w masie jogurtowej, deser wstawiamy do lodówki. Gdy sernik stężeje, wylewamy na powierzchnię przezroczystą galaretkę z porzeczkami, ponownie wstawiamy szklanki do lodówki aż wszystko idealnie stężeje.
Oczywiście możemy też deser przygotować z dodatkiem żelatyny i cukru, albo miodu, ale mi zależało na wykorzystaniu krystalicznej galaretki, która jednocześnie dała smak masie jogurtowej i stworzyła na powierzchni przezroczysta warstwę z owocami!