Surówka z pomidorami i cebulą do obiadu.
Ta kolorowa surówka obiadowa jest jedną z moich ulubionych, jest lekka, smaczna i pełna kolorów, ma apetyczny wygląd i naturalny smak.
Surówka jest bardzo prosta w przygotowaniu, to połączenie miksu kolorowych sałat z kolorowymi pomidorkami i czerwoną cebulą, tuż przed podaniem zostaje skropiona sosem winegret (vinaigrette). Ta surówka z pomidorami wszystkim bardzo smakuje. Musicie spróbować tego prostego połączenia, bo warto!
Polecam też zbiór 50 przepisów na letnie sałatki.
SKŁADNIKI na 2 miski surówki z pomidorami:
1 opakowanie miksu sałaty
250 g kolorowych pomidorków koktajlowych
sól i pieprz do smaku
1 czerwona cebula
Składniki na sos winegret:
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu jabłkowego
szczypta soli
szczypta czarnego pieprzu
łyżeczka musztardy dijon,
łyżeczka miodu
oraz szczypta ziół prowansalskich
Przygotowanie sosu winegret. Do zakręcanego słoiczka wlewamy oliwę z octem jabłkowym, dodajemy miód i przyprawy, zakręcamy i potrząsamy aż wszystkie składniki sosu się połączą. Gotowe! Klasyczny sos winegret (vinaigrette) to tzw. emulsja, która powstaje przez ubijanie oliwy lub oleju z octem lub sokiem z cytryny, który może być uzupełniony dodatkiem musztardy, miodu lub cukru pudru, suszonych lub świeżych ziół, oraz czosnku.
PRZYGOTOWANIE surówki z pomidorami i czerwoną cebulą:
Część miksu sałat przekładamy do szklanej miski, układamy warstwami ćwiartki lub połówki pomidorków i piórka czerwonej cebuli i robimy kolejną taką samą warstwę z sałaty, pomidorów, cebuli. Całość tuż przed podaniem skrapiamy sosem winegret. Smacznego