Wszyscy ostatnio szukają przepisów na domowe pieczywo. Bułki ze słonecznikiem bazują na moim starym przepisie na Mini bułeczki na proszku i sodzie. To są bułki na drożdżach gdyż w tym przepisie sodę i proszek do pieczenia zastąpiłam suszonymi drożdżami i dałam trochę więcej mąki. Natomiast powierzchnię bułek posypałam prażonym słonecznikiem i ziołami.
Domowe bułki najczęściej piekę, gdy nie ma w domu pieczywa. Albo gdy przyjdzie nam ochota na świeże pachnące domowe bułki. Przygotowuję bułki na drożdżach, albo na mieszance proszku do pieczenia i sody, a te składniki zawsze mam w domu. Szczególnie polecam Wam przepis na bułki wrocławskie z przedziałkiem, który od czasu wstawienia na bloga bije rekordy popularności
Gdyby nie czas wyrastania to byłyby to bułeczki ekspresowe. Żeby zmienić ich smak, następnym razem do ciasta dodam np. suszone pomidory, prażoną cebulkę albo jakieś świeże zioła.
Polecam Wam upiec te okrągłe bułeczki śniadaniowe, które smakują nawet z samym masłem.
Z tego przepisu wychodzi 7 sporych bułek, które mieszczą się na 1 blaszce.
- 2 ½ szklanki mąki pszennej + do podsypania
- 1 op. suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki oleju lub masła
- 2 jajka u mnie 1 duże z 2 żółtkami
- 150 ml wody
- słonecznik i ognista mieszanka przypraw
Jajka roztrzepujemy razem z wodą, zostawiamy ok. 2 łyżki do smarowania bułeczek.
Suche składniki wraz z olejem lub miękkim masłem wyrabiamy w misie robota za pomocą haka do pizzy, albo ręcznie, dodajemy mieszaninę jajek i wody, dalej wyrabiamy aż wszystko się połączy. Zostawiamy ciasto w misce na ok. 1 godzinę. Wyciągamy ciasto na podsypany blat i lekko zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na kawałki i formujemy bułki, przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, powierzchnię smarujemy pozostałą ilością mieszaniny wody i jajek, posypujemy słonecznikiem i mieszanką przypraw. Pozostawiamy jeszcze ok. 15 minut.
Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni C. Studzimy na kratce. Smacznego!
A jak nam „zwykle” drożdże zamiast suszonych, to ile ich dać?
Bierze się taki przeliczniki 7 gramów drożdży instant = 25 gramów drożdży świeżych.