Przepis na najlepszy sos czosnkowy. Prawdziwy sos czosnkowy na zimno przygotowany na bazie domowego majonezu z ząbkami czosnku. Ten aromatyczny biały sos można też przygotować na bazie jogurtu naturalnego lub śmietany. Nie jest poddawany obróbce termicznej. Ten sos podaję na zimno jako dip do frytek, pizzy czy dań z grilla. Niedługo zacznie się sezon grillowy, więc przepis na najlepszy sos czosnkowy bardzo Wam się przyda!
Domowy, prosty, szybki i tani sos do wszystkiego. Ten sos czosnkowy jest lepszy niż sosy serwowane w pizzeriach, czy kebababowniach. Zawiera tylko dwa składniki podstawowe i dwie przyprawy.
Taki sos czosnkowy cudownie smakuje z frytkami, na pizzy, czy też użyty do polania sałatki kebabowej .
Polecam Wam również mój przepis na najlepszy sos czosnkowy na ciepło.
Składniki na ostry sos czosnkowy:
3 ząbki czosnku, jeśli chcesz łagodną wersję sosu czosnkowego to dajcie 1 ząbek czosnku,
½ szklanki domowego majonezu, może być kupny, średni sos czosnkowy to 2 średniej wielkości ząbki, ostrość sosu zależy od ilością wykorzystanych ząbków czosnku.
3-4 łyżki jogurtu (opcjonalnie) ten jest bez jogurtu
¼ łyżeczki soli
duża szczypta pieprzu
Sos czosnkowy najlepszy:
Z podanych składników otrzymacie około 150 ml sosu czosnkowego. Zanim przystąpicie do robienia sosu zdecydujcie się jaką wersję sosu czosnkowego wybieracie.
Ja zazwyczaj daję 3 średnie ząbki czosnku. Taki ostry sos czosnkowy smakuje wszystkim, którzy go jedli. Świeże ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Do tego prawdziwego sosu czosnkowego nie polecam czosnku suszonego.
Do miseczki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem dodaję pół szklanki domowego majonezu, jeśli chcecie by sos był delikatny i bardzo kremowy dodajcie jeszcze 3-4 łyżki jogurtu greckiego. Doprawiam sos czosnkowy solą i pieprzem i mieszam całość.
Zamiast majonezu możecie wykorzystać tylko jogurt lub kwaśną śmietanę 18%.
Prawdziwy Sos czosnkowy jest gotowy. To baza, teraz na tym przepisie możecie eksperymentować przygotowując inne sosy smakowe, wystarczy zmieniać składniki.
– można dodać sok z cytryny lub limonki, ok. 1 łyżki.
– można dodawać siekane zioła np. koperek, natkę pietruszki, szczypiorek lub inne.
– a na bazie domowego majonezu przygotować sos tatarski lub na jogurcie przygotować klasyczny sos tzatziki .
Na zdjęciach jest sos czosnkowy, który jedliśmy z frytkami z piekarnika.