Chłodnik z ogórków małosolnych.
Domowe chłodniki przygotowywane latem to ochłoda dla ciała i ducha. Bardzo często je robię z różnych składników, w zależności na co mam w danej chwili ochotę. Ale gdy mam akurat wstawione w słoju ogórki, takie 2-3 dniowe to robię z nich mój chłodnik nr 3: Chłodnik z ogórków małosolnych, numerem 1 jest jednak dalej jest Chłodnik litewski błyskawiczny z jajkiem, a nr 2 Gazpacho andaluzyjski chłodnik
Bardzo często przygotowuję chłodnik z ogórków małosolnych, gdyż jest niesamowicie smaczny. Jeśli chcecie zrobić własną wersję w domu, to Wam mówię od razu, że to żadna filozofia, na gorące dni jak np. dzisiaj taki obiad jest najlepszy! Do przygotowania chłodnika można wykorzystać ogórki małosolne przygotowane tradycyjnie lub na sucho, chłodnik z tych drugich będzie mieć intensywniejszy kolor, gdyż tak przygotowane ogórki nie bledną..
Przepis na Chłodnik z ogórków małosolnych, składniki na 2 bulionówki, czyli 2 porcje:
250 ml kefiru lub maślanki, bardzo zimnej, prosto z lodówki
50 ml śmietany (18%)
4 ogórki małosolne
2-3 łyżki wody z kiszenia ogórków
1 ząbek czosnku
świeży koperek ok. 1 łyżki posiekanego koperku
biały pieprz
Jak zrobić pyszny Chłodnik z ogórków małosolnych, przepis:
Ogórki małosolne kroimy drobniej, wrzucamy do kielicha blendera, wraz z kefirem, śmietaną, wodą z ogórków, czosnkiem, połową koperku, odrobiną pieprzu do smaku, miksujemy na gładko. Wlewamy do bulionówek, chłodnik przed podaniem posypujemy resztą posiekanego koperku.
Ten chłodnik można podać bez niczego, albo z pieczonymi ziemniakami, jajkiem na twardo, z wędzonym łososiem, czy grillowanymi krewetkami.
Jeśli szukasz innych pomysłów na chłodniki, polecam ten wpis: 8 pomysłów na chłodniki.
Enjoy summer! Ciesz się latem!