Kryształek wielkanocny czy też jogurtowiec z galaretkami.
Ciasto z galaretką bez pieczenia to kryształek, wg mnie to efektowny i pyszny deser dla każdego, bo jest łatwe i szybkie do zrobienia.
Jogurtowiec z galaretkami jest piękny, smaczny, będzie ozdobą każdego przyjęcia. Można tym sposobem przygotować taki tęczowy jogurtowiec z owocami , deser z samej śmietanki, lub zrobić sernik na zimno z galaretkami.
Ta dzisiejsza wersja jest do tego tania, jego podstawa to kolorowe galaretki, jogurt i w mojej wersji dodatkowo truskawki i mandarynki z puszki.
Składniki na keksówkę + mała forma dodatkowo
3 galaretki o różnych kolorach, pomarańczowa, kiwi i truskawkowa rozpuszczone każda w 400 ml wrzącej wody, ostudzone i zostawione do stężenia i potem pokrojone w kostkę
2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 200 ml wrzącej wody
500 g jogurt naturalny
250 g truskawek
1 puszka mandarynek w soku własnym
Jak przygotować kryształek wielkanocny.
Przygotować 3 galaretki (każdy kolor osobno!) rozpuszczając każdą w 400 ml wrzącej wody. Po stężeniu pokroić je w kostkę.
Foremkę wyłożyć folią spożywczą, rozłożyć plasterki truskawek i połowę odcedzonych mandarynek.
Do jogurtu wlać tężejące cytrynowe galaretki i sok z mandarynek, wymieszać trzepaczką. Do jogurtowej masy włożyć wszystkie 3 pokrojone w kostkę kolorowe galaretki, mandarynki, wszystko delikatnie połączyć i przełożyć do formy, całość wyrównać, przykryć folią I wstawić do lodówki do stężenia. Ja zostawiłam na całą noc. Na drugi dzień odwinęłam folię, ciasto przełożyłam na podłużny talerz i udekorowałam truskawkami i listkami mięty.
Smacznego!