Domowe chipsy ziemniaczane są alternatywą dla tych z paczki. Ale te chipsy chociaż maja sporo kalorii są bez konserwantów i innych dodatków. Chipsy ziemniaczane są doskonałe do przegryzania przed telewizorem, doskonale też spiszą się na Sylwestra.
SKŁADNIKI:
- 10 ziemniaków
- 1 litr oleju rzepakowego
- mieszanina przypraw do posypania po usmażeniu: 1 łyżeczka soli, 1/5 łyżeczki chilli
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy z łupin, dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ścieramy je w plastry ustawiając najcieńszą opcję. Do garnka wlewamy litr oleju, który należy doprowadzić do wrzenia. Wrzucamy partiami plastry ziemniaków i smażymy je na złoto z obu stron. Wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej na rozłożony ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Następnie posypujemy je przygotowaną mieszanką soli i chilli, po doprawieniu zsypujemy chipsy do szklanej miski.Czynność powtarzamy, aż usmażymy wszystkie plastry ziemniaków.

Fajny pomysł na „zdrowszą” wersję chipsów. Kaloryczne, ale przynajmniej nie sztuczne

Ps. Ciągle się nie mogę zdecydować jakie zdjęcie wody na konkurs wybrać – za dużo ich mam
Asiu wierzę, że wszystkie zdjęcia masz fajne, więc wybierz wg Ciebie najlepsze. A chipsy od czasu do czasu jak się zje to tych parę kalorii więcej nie gra roli