Chipsy ziemniaczane

Domowe chipsy ziemniaczane są alternatywą dla tych z paczki. Ale te chipsy chociaż maja sporo kalorii są bez konserwantów i innych dodatków. Chipsy ziemniaczane są doskonałe do przegryzania przed telewizorem, doskonale też spiszą się na Sylwestra.

SKŁADNIKI:

  • 10 ziemniaków
  • 1 litr oleju rzepakowego
  • mieszanina przypraw do posypania po usmażeniu:  1 łyżeczka soli, 1/5 łyżeczki chilli

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieramy z łupin, dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ścieramy je w plastry ustawiając najcieńszą opcję. Do garnka wlewamy litr oleju, który należy doprowadzić do wrzenia. Wrzucamy partiami plastry ziemniaków i smażymy je na złoto z obu stron. Wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej na rozłożony ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Następnie posypujemy je przygotowaną mieszanką  soli i chilli, po doprawieniu zsypujemy chipsy do szklanej miski.Czynność powtarzamy, aż usmażymy wszystkie plastry ziemniaków.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Chipsy ziemniaczane

  1. Fajny pomysł na „zdrowszą” wersję chipsów. Kaloryczne, ale przynajmniej nie sztuczne 🙂
    Ps. Ciągle się nie mogę zdecydować jakie zdjęcie wody na konkurs wybrać – za dużo ich mam 🙂

Skomentuj Jolanta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *