Deser jagodowy mrożony, mrożona śmietana z jagodami nie ma nic lepszego w lecie, gdy skończą się truskawki! Jest lato i już są w lesie jagody! Latem bardzo często przygotowujemy desery na bazie mrożonej bitej śmietany i leśnych jagód. Wystarczy ubić śmietankę i masę śmietankową zamrozić w małych silikonowych pojemniczkach, takich na jedną porcję. Wystarczy potem zamrożoną śmietankę wyłożyć do szklanego naczynia obsypać obficie jagodami i polać powierzchnię sosem, pyszny deser lodowy mamy gotowy. Mrożone desery można też przygotowywać z innymi owocami.
Polecam też deser lodowy z jagodami. lub deser lodowy z truskawkami
Jak przygotować mrożony deser jagodowy?
Składniki:
330 ml śmietanka 30%
1 łyżka cukru pudru (lub więcej jak lubimy słodki)
świeże lub mrożone jagody leśne
Przygotowanie: Śmietankę do deserów ubijamy prawie na sztywno za pomocą trzepaczki, dodajemy cukier puder i dokładnie całość miksujemy, uważając aby nie przebić śmietanki, bo powstanie nam słodkie masło. Ubitą śmietankę przekładamy do silikonowych foremek na muffiny i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Ja wstawiłam na całą noc. Tuż przed podaniem deseru wyjmujemy zamrożoną śmietankę z foremek. Część jagód układamy na dnie naczyń. Część jagód dusimy widelcem, aż powstanie jagodowy sos. Układamy zamrożoną śmietankę na jagodach, dodatkowo śmietankę posypujemy jagodami i polewamy sosem jagodowym. Smacznego.