Składniki:
- * 500 g serka homogenizowanego chudego.
- * 1 łyżka margaryny,
- * 2 szt galaretki malinowej,
- * 1 łyżka żelatyny,
- * 1,5 szkl malin
PRZYGOTOWANIE:
Dokładnie posmarować formę z kominkiem margaryną. W 400 ml wrzącej wody rozpuścić 2 galaretki malinowe i 1 łyżkę żelatyny. Wystudzić i poczekać aż galaretka będzie tężeć. W między czasie zmiksować blenderem maliny, brać maliny po pół łyżeczki i nakładać do formy co drugie wgłębienie, zalać je 100 ml tężejącej galaretki, ostrożnie by maliny nie spłynęły,
do pozostałych zmiksowanych malin dodać kopiastą łyżkę serka homogenizowanego i 150 ml galaretki. Drugie 150 ml galaretki wymieszać z pozostałym serkiem homo. Nabierać po łyżce masy z malinami i nakładać ją na lekko stężałą galaretką zostawić wolne miejsca, w które nakładamy masę z galaretki i sera. Drugą warstwę zrobić odwrotnie, coś w rodzaju szachownicy.
Zamknąć formę i wstawić do lodówki do dokładnego stężenia. Po ok. 2 godzinach formę wyjąć odwrócić i kłaść na talerzu, otwierać delikatnie drugą stronę formy tak, by dostało się po bokach sernika powietrze, a sernik odkleił się od ścianek i „spłynął” na talerz.