Szynka faszerowana suszonymi pomidorami i serem feta. Aromatyczna, bogata w smaku szynka faszerowana. Na pewno tak przygotowana szynka faszerowana zaspokoi wybredne gusta. Polecam!
- 1 kg szynka wieprzowa,
- 7 szt suszonych pomidorów,
- 1/3 op. ser feta,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- mieszanka ziół i przypraw,
- bazylia,
- 1/2 łyżeczki czosnku mielonego,
- 2 łyżki oliwy
Szynkę rozcinamy nie przecinając do końca, następnie lekko rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą, majerankiem i mielonym czosnkiem, przez środek układamy na całej długości suszone pomidory, pokruszony ser feta, listki bazylii. Szynkę zwijamy dokładnie, na koniec posypujemy z każdej strony mieszanką ziół i przypraw , skrapiamy oliwą. Szynkę przekładamy do podłużnej blaszki, wstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i pieczemy ok. 60 minut, w razie potrzeby podlewamy wodą. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy mięso bez przykrycia do wystudzenia. Mięso doskonale smakuje na zimno pokrojone w plastry z sałatką jarzynową z makaronem w kształcie ryżu.
Interesujacy przepis chyba dzis się podejmę realizacji 😉
Nie ma sprawy:)
Pingback: Pieczeń rzymska - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom