Szynka faszerowana

Szynka faszerowana suszonymi pomidorami i serem feta. Aromatyczna, bogata w smaku szynka faszerowana. Na pewno tak przygotowana szynka faszerowana zaspokoi wybredne gusta. Polecam!

  • 1 kg szynka wieprzowa,
  • 7 szt suszonych pomidorów,
  • 1/3 op. ser feta,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki majeranku,
  • mieszanka ziół i przypraw,
  • bazylia,
  • 1/2 łyżeczki czosnku mielonego,
  • 2 łyżki oliwy

Szynkę rozcinamy nie przecinając do końca, następnie lekko rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą, majerankiem i mielonym czosnkiem, przez środek układamy na całej długości suszone pomidory, pokruszony ser feta, listki bazylii. Szynkę zwijamy dokładnie, na koniec posypujemy z każdej strony mieszanką ziół i przypraw , skrapiamy oliwą.  Szynkę przekładamy do podłużnej blaszki, wstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i pieczemy ok. 60 minut, w razie potrzeby podlewamy wodą. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy mięso bez przykrycia do wystudzenia. Mięso doskonale smakuje na zimno pokrojone w plastry z sałatką jarzynową z makaronem w kształcie ryżu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Szynka faszerowana

  1. Pingback: Pieczeń rzymska - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.