Grzanka z jajkiem

Uwielbiam jajka pod każdą postacią, gotowane na twardo lub miękko, jako jajecznicę, jako jajka faszerowane, czy też jajka sadzone. Jajka sadzone często goszczą u mnie na śniadanie. Jajka sadzone z grzankami, dzisiaj 2 w 1: Jajka sadzone w chlebie jako  grzance. Ten pomysł urozmaici nudne śniadanie, a jego forma w kształcie serca może komuś zrobić przyjemność.

Polecam: Jajko sadzone w grzance w kształcie serca, to doskonałe danie na Walentynkowe śniadanie.

Grzanka z jajkiem jest miłym początkiem dnia.

Składniki:

  • 1 szt kromka chleba pszennego,
  • 1 szt jajka,
  • do smaku sól i pieprz kolorowy,
  • plaster boczku

Wyciąć środek z chleba, za pomocą foremki w kształcie serca. Plaster boczku kroimy w słupki i topimy na rozgrzanej patelni. Obsmażamy na wytopionym tłuszczu chleb.  Odwracamy do pustego miejsca w chlebie  wbijamy jajko, przykrywamy pokrywką, trzymamy aż jajko się zetnie w zależności od postaci jaką lubimy, ja lubię niezbyt ścięte żółtko. Wykładamy grzankę z jajkiem na talerz, obsypujemy boczkiem i doprawiamy solą i pieprzem.

Polecam, szybkie i smaczne śniadanie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *