Karkówka wieprzowa z ziołami prowansalskimi z surówką z marchewki.
Składniki:
- 2 plastry karkówki wieprzowej w marynacie,
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 2 duże kartofle,
- 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków Prymat,
- 1 łyżka oleju
Dwa plastry karkówki wieprzowej marynowanej obsypać z obu stron 2 łyżeczkami ziół prowansalskich. Kartofle umyć i pokroić na mniejsze kawałki bez obierania skórki, posypać je 1 łyżeczką przyprawy do ziemniaków. Rozgrzać olej na patelni grillowej, kłaść plastry mięsa i kawałki kartofli, obsmażyć wszystko z obu stron. Następnie podlać całość niewielką ilością wrzątku, przykryć pokrywką i dusić aż odparuje woda ok. 10 minut, obrócić mięso i kartofle i znów podlać wrzącą wodą, dusić aż woda odparuje. Gdy karkówka jest miękka i zrumieniona, a kartofle też się rumiane wyłożyć całość na duże talerze, podawać z marchwiową surówką z mojego przepisu.