Włoskie Cannelloni faszerowane serem ricotta, kalafiorem i radicchio

Dzisiaj podam Wam przepis na pyszne oryginalne, włoskie Cannelloni faszerowane serem ricotta, kalafiorem i radicchio.
Cannelloni to włoski makaron, który przypomina duże rurki. Najczęściej jest nadziewany jest mięsem mielonym, pomidorowym lub beszamelowym sosem, a całe danie posypywane jest startym serem.

Cannelloni robiliśmy własnoręcznie na warsztatach z Marcinem Budynkiem i Giancarlo Russo, do środka dawaliśmy blanszowany kalafior, siekaną radicchio, całość wymieszana z serem ricotta, a podawaliśmy z sosem na bazie śmietany i parmezanu, oraz z pesto z rukoli i prażonych płatków migdałowych.

W moim domu do tej pory przygotowywało się Cannelloni, ale z gotowych rurek kupionych w sklepie, tym razem przygotowaliśmy wszystko od podstaw, przede wszystkim wspaniały makaron z semoliny.

Włoskie Cannelloni faszerowane serem ricotta, kalafiorem i radicchio:

Włoskie Cannelloni

Ciasto:
100 g semoliny
1 jajko
5 g soli (1/2 łyżeczki)

Semolinę mieszamy z jajkiem, dodajemy odrobinę soli, dokładnie wyrabiamy ciasto. Bardzo cienko wałkujemy tworząc długi prostokąt, który następnie kroimy na kwadraty 12×12 cm. Wrzucamy każdy kawałek ciasta do gotującej się wody, gotujemy 1 minutę, potem hartujemy w zimnej wodzie.

Farsz:
100 g sera ricotta
garść mrożonych lub świeżych różyczek kalafiora
1/2 małej główki sałaty radicchio
50 g parmezanu
1 żółtko
pieprz do smaku

Kalafior blanszujemy, następnie miksujemy blenderem na puree. Radicchio drobno siekamy. Mieszamy kalafior z sałatą, serem ricotta, startym parmezanem, 1 żółtkiem i doprawiamy pieprzem.
Sos:
30 g masła
100 ml śmietany 30%
50 g parmezanu
szczypta gałki muszkatałowej
Farsz wykładamy na makaronowe kwadraciki, które zwijamy w równe rulony.

Podłużną foremkę smarujemy masłem, układamy rulony cannelloni, obok siebie, polewamy śmietaną, doprawiamy gałką muszkatałową i posypujemy tartym parmezanem.
Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni, zapiekamy aż cannelloni się lekko zarumieni, ok. 15 minut.

Podajemy cannelloni z pesto z rukoli, czosnku, prażonych migdałów oraz oliwy. Możemy też udekorować świeżą rukolą.

Smacznego.

Włoskie CannelloniWłoskie cannelloniWłoskie cannelloni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Włoskie Cannelloni faszerowane serem ricotta, kalafiorem i radicchio

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *