Pierś z kurczaka po prowansalsku z frytkami

Postanowiłam przygotować piersi z kurczaka w tzw.” papirusie” ale przygotowanym domowym sposobem. Wystarczy nam arkusz papieru do pieczenia, który dokładnie smarujemy olejem, najlepiej pomóc sobie pędzelkiem i doprawiamy ziołami jakie lubimy, ja w tym przypadku wykorzystałam sól morską prowansalską, ognistą mieszanką przypraw i zioła prowansalskie. Zrobiłam też domowe frytki w kształcie serca,  podobne  smażył Piotrek jak przygotowywał swojego Devolay.

Taka domowa pierś z kurczaka po prowansalsku z frytkami jest zdrowa, smaczna i do tego efektownie wygląda.

Składniki:

2 pojedyncze piersi z kurczaka
sól morska prowansalska Kamis
ognista mieszanka przypraw Kamis
zioła prowansalskie Kamis
1/2 szklanki oleju wielkopolskiego rzepakowego
2 ziemniaki
2 pomidory koktajlowe
4 plasterki ogórka
kiełki rzodkiewki

Arkusz papieru do pieczenia Saga 33 x 27 cm smarujemy 1 łyżeczką oleju wielkopolskiego, posypujemy solą morską prowansalską, ognistą mieszanką przypraw i ziołami prowansalskimi. Na tak przygotowanej połówce papieru układamy piersi kurczaka, przykrywamy drugą częścią papieru i spinamy wykałaczkami.Układamy na rozgrzanej patelni i smażymy po ok. 5 minut z każdej strony. Następnie mięso układamy na desce i kroimy w plastry. Przygotowujemy frytki w kształcie serca. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na 4 części, z których wycinamy foremką do ciasteczek serca. Rozgrzewamy resztę oleju wielkopolskiego i smażymy serca na rumiano z każdej strony.Plastry ogórka wycinamy ozdobnie. Pomidory koktajlowe kroimy na pół. Wszystkie przygotowane składniki dania układamy na podłużnym talerzu, dodatkowo dekorujemy kiełkami rzodkiewki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Pierś z kurczaka po prowansalsku z frytkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.