Ekspertem w przygotowywaniu omletów jest Piotrek, ta propozycja jest z salami.
Omlet z salami i pomidorami i serem
Składniki:
- 2 szt. jajka,
- 3 szt salami,
- 4 plastry pomidor,
- 6 plastry ser wędzony,
- 2 szt. cebula dymka ze szczypiorkiem,
- do smaku sól pieprz
- olej rzepakowy
Duży plaster salami położyć na środku patelni i 2 pozostałe pokrojone na mniejsze kawałki, dodać cebulkę pokrojoną w plasterki, całość podsmażyć na oleju rzepakowym, wylać na salami dobrze rozbite jajka (podczas ubijania wtłoczyć dużo powietrza) na rozgrzaną patelnię, utworzyć rozetkę z plastrów pomidora, sera wędzonego, czekać do ścięcia jajecznej masy. Doprawić solą i pieprzem kolorowym, posypać siekanym szczypiorkiem, przykryć pokrywką, aby masa na powierzchni się ścięła. Wyłożyć na talerz.