Lubię te nasze weekendowe wypady do Warszawy na warsztaty z Polska-Gotuje. Tym razem tematem były mięsa: wysokiej jakości wołowina, jagnięcina, wieprzowina.
Pierwszego dnia gościliśmy w Restauracji Roberta Sowy, przy ulicy Gagarina ” Sowa i Przyjaciele”.
Restauracja jest bardzo elegancka, jej wystrój od samego wejścia daje nam do zrozumienia, że możemy się spodziewać obsługi i dań na wysokim poziomie.
Menu naszego lunchu przedstawiało się następująco:
- grillowane kotlety jagnięce z sosem Tzatziki
- stek z polędwicy wołowej z masłem ziołowym i boczniakiem
- pieczony antrykot z wołowiny, z sosem barbecue, na puree z ziemniaków,
- marynowane steki z polędwicy z sosem z sera pleśniowego i suszonymi pomidorami,
- steki z grillowanej karkówki z pieczarkami i serem camembert
- Na stołach stała oliwa w firmowych naczyniach, mini bułeczki, aby każdy mógł skosztować jej smaku.
Robert Sowa jak przystało na prawdziwego gospodarza, cały lunch siedział z nami przy stole, opowiadał o mięsach, odpowiadał fachowo na zadawane pytania, których nie było końca, spotkanie było apetyczne i sympatyczne.
Robert Sowa wpisał mi dedykację w książce „Życie kocha jeść”, którą zabrałam ze sobą, a reżyser naszych spotkań Piotr Poraj–Poleski, dyskretnie podglądał przez ramię:)
Drugiego dnia spotkaliśmy się w Centrum Doram przy ulicy Racjonalizacji aby wszystkie dania przygotować własnoręcznie pod okiem szefa kuchni Marcina Budynka i Roberta Sowy.
Wszystkie przygotowane przez nas dania będę Wam pokazywać na blogu wraz z przepisem.
I ja tam z Wami byłam…:-) Pozdrawiam serdecznie:-))
Pozdrawiam serdecznie:)
Pingback: Polędwica wieprzowa smażona - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię