Tajska zupa z kurczakiem

Często przygotowujemy zupy orientalne z owocami morza, dzisiaj proponuję zupę tajską z kurczakiem, z marchewką i świeżym ogórkiem, krojonymi w paski. Dzisiejsza orientalna zupa jest pikantna i aromatyczna   z orientalnym posmakiem  curry i mleczka kokosowego.

Tajska zupa z kurczakiem jest pyszna, aromatyczna, bardzo ją polecam.

Tajska zupa z kurczaka

Składniki:

1 pojedyncza pierś z kurczaka

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka przyprawy curry Kamis,

ognista mieszanka przypraw Kamis

szczypta chilli

1 mała marchewka

1/2 ogórka

500 ml bulionu lub 1 kostka rosołu drobiowego Winiary

150 ml mleczka kokosowego

sól morska do smaku

kolendra

Przygotowanie:

Marynujemy mięso z kurczaka pokrojonego w kostkę  z 1 łyżką oliwy, łyżeczką przyprawy curry, soli morskiej, ognistej mieszanki przypraw.  Rozgrzewamy patelnię   dodajemy  kurczaka i obsmażamy 3 minuty cały czas mieszając, odkładamy do osobnego naczynia. Marchewkę obieramy, kroimy w 4 cm paski, ogórka ze skórą kroimy również tak samo.Do garnka  wlewamy 500 ml wcześniej przygotowanego rosołu,  dodajemy kurczaka, gotujemy 10 minut, dodajemy paski marchewki  i  gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Wlewamy do rosołu mleczko kokosowe, dodajemy ogórka i chwilkę gotujemy.  Dekorujemy świeżą kolendrą.

Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.