Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami to jedno z dań  mojego dzieciństwa. Dawniej robiło się je za pomocą zwykłej trzepaczki. My teraz ułatwiamy sobie pracę. Robi się je  szybko w robocie,  nie trzeba brudzić rąk, bo hak robota zrobi wszystko sam. Do drożdżowego ciasta na racuchy dodaje się pokrojone w kostkę jabłka, podaje posypane cukrem pudrem. Aby zrobić mi przyjemność przygotował je Piotrek.

Racuchy drożdżowe z jabłkami:

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Składniki:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
2 jajka
50 g drożdży
2 łyżki domowego cukru waniliowego
1/3 szklanki oleju wielkopolskiego
2  jabłka

Przygotowanie:
W misie robota mieszamy mąkę z cukrem waniliowym. Podgrzewamy mleko, dodajemy drożdże i jajka, rozcieramy razem. Wlewamy do misy i mieszamy hakiem robota do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy aż lekko podrośnie. Umyte jabłka kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką po 3 sztuki i usmażymy placki z obu stron na złoto.
Usmażone racuchy układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Posypujemy racuchy cukrem pudrem. Z tej porcji wychodzi  20 pulchnych racuchów.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Racuchy drożdżowe z jabłkami

  1. Pingback: Racuchy na jogurcie z cukrem lawendowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *