Domowa pizza

Domowa pizza na ostro z salami i papryczkami chilli

Przepis na ciasto do pizzy

Do jego zrobienia wykorzystałam hak mojego robota kuchennego, jest wielkim ułatwieniem w przygotowaniu, moja rola sprowadziła się do wyłożenia ciasta na blachę.

SKŁADNIKI:

  • 2,5 szkl mąki,
  • 2 szt jajka,
  • 1 łyżeczka cukier,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 50 ml mleka
  • 10 dag drożdży,
  • 3 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE:

W garnku mieszamy 50 ml mleka z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Dodajemy 10 dag drożdży i 3 łyżki oliwy, ucieramy do rozpuszczenia drożdży. Do misy robota wsypujemy 2 szklanki mąki, dodajemy 2 jajka i wlewamy mieszaninę z drożdżami, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy kilka minut. Wstawiamy misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę, dodajemy 1/2 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto jeszcze raz kilka minut aż się zrobi elastyczne.

w garnku podgrzać mleko z jedną łyżeczką cukru i soli do mleka dodajemy kostkę drożdży i trzy łyżki oliwy dokłądnie rozcieramy przygotowujemy ciasto z mąki i mieszaniny drożdżowej i jajka gdy ciasto wyrośnie dodajemy 1/2 szklanki mąki i wyrabiamy jeszcze raz.

Domowa Pizza pikantna

SKŁADNIKI:

  • * 1 szt ciasto na pizzę,
  • * 10 dag salami czosnkowe,
  • * 10 dag salami paprykowe,
  • * 2 szt papryczki chilli,
  • * 1 szt. pomidory w puszce,
  • * 4 łyżki keczup pikantny,
  • * 4 łyżeczki koncentrat pomidorowy,
  • * 2 łyżeczki mieszanka ziół z bazylią,
  • * 25 dag ser żólty,
  • * 1/4 szt kapusta pekińska

PRZYGOTOWANIE: Ciasto na pizzę przygotować wg przepisu http://www.gotujmy.pl/szybkie-ciasto-na-pizze-,przepisy,109585.html rozłożyć je na blasze do pieczenia.Przygotować sos do pizzy z pomidorów z puszki, keczupu i koncentratu pomidorowego z dodatkiem ziół. Posmarować sosem surowe ciasto. Przygotować składniki na obkład: zetrzeć ser żółty, papryczki chilli pokroić w plasterki, kapustę drobno poszatkować. Na sosie ułożyć kapustę, plastry salami, posypać papryczkami chilli i posypać równomiernie startym serem. Pizzę wstawić do gorącego piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem i piec 25 minut. Najlepiej smakuje gorąca, ale zimną też da się zjeść. Kroimy pizzę w trójkąty i wykładamy na talerzach.

Pizzę wstawić do gorącego piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem i piec 25 minut gotowe ciasto drożdżowe rozłożyć je na blasze do pieczenia. Przygotować sos do pizzy z pomidorów z puszki, keczupu i koncentratu pomidorowego z dodatkiem ziół Na sosie ułożyć kapustę, plastry salami, posypać papryczkami chilli Kroimy pizzę w trójkąty i wykładamy na talerzach, można podawaćz keczupem
Inne przepisy na pizzę znajdziecie tutaj
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *