Domowa pizza na ostro z salami i papryczkami chilli
Przepis na ciasto do pizzy
Do jego zrobienia wykorzystałam hak mojego robota kuchennego, jest wielkim ułatwieniem w przygotowaniu, moja rola sprowadziła się do wyłożenia ciasta na blachę.
SKŁADNIKI:
- 2,5 szkl mąki,
- 2 szt jajka,
- 1 łyżeczka cukier,
- 1 łyżeczka soli,
- 50 ml mleka
- 10 dag drożdży,
- 3 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE:
W garnku mieszamy 50 ml mleka z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Dodajemy 10 dag drożdży i 3 łyżki oliwy, ucieramy do rozpuszczenia drożdży. Do misy robota wsypujemy 2 szklanki mąki, dodajemy 2 jajka i wlewamy mieszaninę z drożdżami, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy kilka minut. Wstawiamy misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę, dodajemy 1/2 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto jeszcze raz kilka minut aż się zrobi elastyczne.
Domowa Pizza pikantna
SKŁADNIKI:
- * 1 szt ciasto na pizzę,
- * 10 dag salami czosnkowe,
- * 10 dag salami paprykowe,
- * 2 szt papryczki chilli,
- * 1 szt. pomidory w puszce,
- * 4 łyżki keczup pikantny,
- * 4 łyżeczki koncentrat pomidorowy,
- * 2 łyżeczki mieszanka ziół z bazylią,
- * 25 dag ser żólty,
- * 1/4 szt kapusta pekińska
PRZYGOTOWANIE: Ciasto na pizzę przygotować wg przepisu http://www.gotujmy.pl/szybkie-ciasto-na-pizze-,przepisy,109585.html rozłożyć je na blasze do pieczenia.Przygotować sos do pizzy z pomidorów z puszki, keczupu i koncentratu pomidorowego z dodatkiem ziół. Posmarować sosem surowe ciasto. Przygotować składniki na obkład: zetrzeć ser żółty, papryczki chilli pokroić w plasterki, kapustę drobno poszatkować. Na sosie ułożyć kapustę, plastry salami, posypać papryczkami chilli i posypać równomiernie startym serem. Pizzę wstawić do gorącego piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem i piec 25 minut. Najlepiej smakuje gorąca, ale zimną też da się zjeść. Kroimy pizzę w trójkąty i wykładamy na talerzach.