Jajka z majonezem to prosta i szybka przekąska na święta Wielkanocne i różne uroczystości. Jajka faszerowane majonezem i rzeżuchą to bardzo proste, smaczne i cieszące oko danie. Rzeżucha ma ostry, charakterystyczny smak i nie każdy ją lubi, niektórzy wykorzystują rzeżuchę jedynie do dekoracji Wielkanocnych potraw.
Do przygotowania jajek wykorzystałam własnoręcznie przygotowany domowy majonez.
Do posiekania jajek postanowiłam wykorzystać krajalnicę FINECUT, którą otrzymałam do testowania od firmy FISSLER. Aby jej użyć nie trzeba zasilania elektrycznego, uruchamiamy Siekacz pociągając za czarny uchwyt umieszczony w pokrywce, a ilość pociągnięć za uchwyt decyduje o stopniu rozdrobnienia żywności.
W ten sposób bez wysiłku gotowane żółtka jajek i świeża rzeżucha były rozdrobnione w kilka sekund, pociągnęłam tylko kilka razy za uchwyt, wystarczy dodac majonez, doprawić przyprawami i faszerować połówki ugotowanych jajek na twardo .
Jajka z domowym majonezem i rzeżuchą:
składniki:
- 6 jajek,
- 1 łyżka domowego majonezu
- 1 łyżka rzeżuchy
- sól morska Kamis
- pieprz czarny Kamis
- mini pomidorki
Przygotowanie: 6 jajek myjemy i wkładamy do rondelka, zalewamy je zimną wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 8 minut, studzimy. Zawsze wychodzą idealne jajka na twardo. Obieramy jajka ze skorupek i 5 przekrawamy na połówki. 1 jajko i żółtka z jajek, oraz rzeżuchę wsypujemy do pojemnika krajalnicy i i siekamy drobno. Posiekane jajka wsypujemy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 1 kopiastą łyżkę domowego majonezu i dokładnie mieszamy. Farsz przekładamy do dekoratora i wyciskamy do jajek, układamy na specjalnym półmisku do jajek. Dekorujemy rzeżuchą i pomidorami koktajlowymi.
Takie jajeczka są pyszne! Chętnie bym sobie takie na śniadanie zaserwowała 🙂