Placki ziemniaczane. Piotrek wypróbował naszego FP 270 Kenwood z tarczami do ścierania. On należy do tych co ścierają placki ręcznie. Aż chłopina się zdziwił, że wyszły takie jak tradycyjnie tarte;) Przyznam się szczerze, że nie lubię stać i smażyć, więc Piotrek odwalił czarną robotę. Aby placki się rumieniły dodaję 1 łyżeczkę cukru.
SKŁADNIKI:
- 10 szt ziemniaków
- 1 szt cebula,
- 7 łyżek mąki pszennej,
- 2 szt jajka,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć mechanicznie lub ręcznie na tarce o małych oczkach, wraz z ziemniakami ścieramy cebulę, dodać 2 jajka, 7 łyżek mąki, doprawić solą, dodać jeszcze 1 łyżeczkę cukru aby placki szybciej się zrumieniły, dokładnie wszystko wymieszać. Rozgrzać na patelni olej, nakładać łyżką masę formując placki. Smażyć placki wg upodobań, ja wolę na rumiano a moi panowie wolą bledsze. Usmażone placki wykładać na talerze. W naszym domu je się placki ziemniaczane z dodatkiem gęstej, kwaśnej śmietany tym razem posypanej pieprzem ziołowym.