Barszcz czerwony… bardzo lubimy, jest aromatyczny, o bogatym smaku. Czysty barszcz łączy smak buraków, warzyw, przypraw, szczególnie czosnku i majeranku. Idealnie pasuje do niego puree z ziemniaków z dodatkiem koperku. Na Wigilię zawsze przygotowujemy tradycyjnie barszcz z uszkami.
Ale od czasu do czasu można iść na łatwiznę i przygotować ekspresowe danie wykorzystując jakiś sprawdzony półprodukt np. firmy Winiary – barszcz w koncentracie. Wg opisu na opakowaniu wystarczy zawartość wymieszać z 1,5 litra wody, zagotować, cały czas mieszając gotować na małym ogniu 5 minut. Barszcz smakuje jak domowy, czy faktycznie? Faktycznie, wystarczyło dodać trochę czosnku przeciśniętego przez praskę, oraz suszony majeranek, jeśli dla kogoś barszcz jest za kwaśny wystarczy dodać odrobinę cukru. Jako, że nie jestem ortodoksyjną gospodynią domową i nie mówię głośno że ja nigdy w kuchni nie korzystam z półproduktów, to dla tych co mają takie samo podejście ten koncentrat będzie doskonałym wyjściem na szybki obiad, można taki obiad zwalić na brak czasu, ochoty, czy też inny pretekst;) Ja podałam barszcz ekspresowy z ziemniakami, czyli gałkami zrobionymi z puree z ziemniaków wymieszanych z siekanym koperkiem.
Pingback: Alfabetyczny spis przepisów A-Z (w trakcie realizacji) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom