Jak już zapewne wiecie stworzyłyśmy z 2 moimi koleżankami Akademię Smaku, która jest inicjatywą społeczno-edukacyjną. Przeprowadziłyśmy w sumie już 7 warsztatów, o których pisały różnorodne media regionalne począwszy od prasy skończywszy na Lokalnej TV.
8-10 maja w pracowni gastronomicznej ZSP w Trzciance odbył się trzydniowy maraton kulinarny Akademii Smaku. Podczas tych trzech dni gościliśmy w progach Akademii ponad 60 uczestników ze SP w Przyłękach, Gimnazjum Nr 2 z Trzcianki i Zespołu Szkół Katolickich w Trzciance. Było miło, smacznie, oraz pracowicie – ale o to w tym wszystkim chodzi. O zewnętrzny wizerunek uczniów: fartuchy i czapki zadbała firma Kupiec.
– Pierwszego dnia odwiedzili nas uczniowie klasy II i III Szkoły Podstawowej w Przyłęku. Plan zajęć był standardowy – babeczki i kolorowe kanapeczki. Dzieciaki bardzo profesjonalnie podeszły do gotowania. Babeczki były pyszne, estetyczne i bardzo słodkie . Przy komponowaniu kanapek mali kucharze również wykazaali się bardzo dużą dozą wyobraźni i estetyki . O produkty do kanapek zadbali tradycyjnie sponsorzy: Piekarnia Rogalik, Hurtownia warzyw i owoców Kasztelan oraz OSM Czarnków.O nagrody firma Kupiec i Delecta.
– w drugi dzień gotowania, a właściwie pieczenia uczyli się uczniowie z Gimnazjum nr 2 w Trzciance, którzy piekli pizze w różnych wariantach smakowych: pizzę Margeritta, pieczarkowa, meksykańską z salami, cebularze, grecką z oliwkami, suszonymi pomidorami, serem feta i świeżym rozmarynem, oraz podwójnie czekoladowe ciasto od Delecty, które zostało poddane pewnym modyfikacją dodatkowo zastosowano konfitury firmy Premium Rosa i 2 polewy mleczna i biała.
– maraton kulinarny zakończyli uczniowie klasy VI – Zespołu Szkół Katolickich w Trzciance. Uczestnicy powtórzyli program z dnia 9 maja – czyli była pizza w różnych wariantach, ale że to uczniowie szkoły katolickiej, więc były to pizze wegetariańskie i słodkie ciasto. Tym razem, aby dla wszystkich starczyło ciasta, dzieciaki upiekły 2 ciasta firmy Delecta: jogurtowe i czekoladowe. Oba ciasta były polane konfiturami firmy Premium Rossa: jagodowymi i malinowymi. Wykorzystaliśmy również czekoladowe polewy Delecta : czekolada mleczna, gorzka i biała. Małym kucharzom tak posmakowała polewa, iż po polaniu ciasta wyskrobywali pozostałości z opakowania .
Podczas tych 3 dni uczestnicy wypili 15 litrów napoju przygotowanego z pysznego malinowego soku firmy Premium Rosa. Doszły też nas słuchy, że przepisy na pizzę zostały powtórzone w domu.